Trin 3 | Nyd din træpilleovn – få det bedste ud af den

Nyd din træpilleovn - brug de rigtige træpiller

 

Såfrem der fyres med certificerede kvalitetstræpiller, og installationen er fortaget af en autoriseret installatør, vil træpilleovnen kræve meget lidt opmærksomhed i det daglige. Med et årligt servicebesøg garanteres der en perfekt drift i mange år.

Hvilken slags træpiller burde du bruge?

Først og fremmest skal du ikke undervurdere betydningen af den type træpille der anvendes. Vælges en kvalitetstræpille, bidrager dette til en bedre ydelse på træpilleovnen og hermed også at lavere brændstofforbrug, hvilket er godt for din tegnebog. En god træpille brænder bedre, producerer mindre aske, holder brændskålen og ruden renere, og du kan nyde din træpilleovn. Dette gør vedligeholdelsen  nemmere og hurtigere. For at sikre, at du køber de rigtige træpiller, skal du være sikker på, at de kommer fra en certificeret producent.

 

 

Hvordan vælger du en kvalitets træpille?

Den eneste måde du kan være sikker på træpillernes kvalitet er ved kun at købe en kvalitetscertificeret træpille. Denne certificering garanterer pillernes brændværdi og at askerester ligger indefor bestemte værdier.

De mest kendte og anvendte kvalitetscertifikater i Europa er:

 

  • PELLET GOLD for træpiller i Italien
  • DIN PLUS (DIN+) for træpiller produceret i Tyskland
  • ÖNORM for træpiller produceret i Østrig
  • NF for træpiller produceret i Frankrig

 

I 2012 introducerede man EN Plus, et enkelt stående certifikat på europæisk plan. Denne certificering, i tillæg til den kemiske og fysiske karakteristik, undersøger hele forsyningskæden, fra indkøb af råvare til leveringen hos slutkunden, det vil sige herunder også en vurdering af bæredygtigheden af produktionen og transporten af træpillerne. Denne certificering udmønter sig i 3 kvalitetsniveauer  af træpillerne:

A1 for den bedste kvalitet træpiller, en mellem kvalitet A2 og A3, som er den ringeste kvalitet.

Træpiller certificeret som A3 er kun velegnet til industrielt brug. I tillæg til ovennævnte certifikater bør man også tilsikre, at:

 

  • de pågældende træpiller er velegnet til den pågældende træpilleovn eller træpillefyr;
  • der ikke er sket brud på poserne;
  • der er meget små mængder savsmuld og/eller støv i poserne;
  • træpillerne ikke er ophævede og/eller skæve (dette kan indikere fugt i træpillerne).
  • træpillerne ikke er for lange;

Hvilke certificeringer er de mest udbredte i Europa for pilleovnsprodukter?

For at beskytte luftkvaliteten og overholde internationale aftaler (se Kyoto-aftalen), har mange europæiske lande implementeret lovregler, der stiller krav om, at træpilleovne skal opfylde visse niveauer i forhold til ydeevne (virkningsgrad) og emissioner. I Danmark reguleres dette i henhold til Brændeovnsbekendtgørelsen.

De vigtigste certificeringer og europæiske godkendelser, verificeret af uafhængige organer, er:

CE

CE erklæring om overentemmelse med de europæiske direktiver, hvilket er obligatorisk for ethvert produkt, der sælges i Europa. Pilleovne henviser til den europæiske standard UNI 'EN 14785:2006

VKF

VKF er godkendelse påkrævet i Schweiz, som er et land med meget stramme restriktioner for træpilleovne, idet landet har en høj brandrisiko.

FLAMME VERTE

"FLAMME VERTE" er et gældende fransk kvalitetsstempel,baseret på træpilleovnens emission og virkningsgrad. Pilleovnen rangeres som hoteller med stjerner fra 1 til 5.

BIMSCHV, BAFA og DIBT

BIMSCHV, BAFA og DIBT er de vigtigste certificeringer påkrævet i Tyskland. BAFA er nødvendig for at opnå en bestemt type af regeringens incitamentordninger og DIBT certificerer de solgte produkter. BAFA stiller bl.a. krav om lavenergi cirkulationspumper i træpilleovne med vandtank.

ART. 15A-BVG

ART. 15A-BVG er forordningen om salg af pilleovne og brændeovne i Østrig. Disse grænser er blandt de mest restriktive i Europa.

MCS

MCS er en påtegning gældende i Storbritanien og er en tilskudsordning for vedvarende energikilder.